Éčka - kvíz

Publikoval Petra Wernischová
Datum 12.10.2016
Éčka - kvíz

Kvíz po shlédnutí tématické show v Techmánii + přehled "éček v prezentaci z Techmánii v příloze

Sleduj na:

https://www.stream.cz/adost/10011233-pozor-ecka-na-co-si-dat-pozor#nejnovejsi

Kvíz po zhlédnutí gastronomické show Éčka v Techmania Centre v Plzni na prvním oborovém dni dne 14. 10. 2015

 

1) Název „E…“ se používá:

a)    Pro označení potravinových doplňků schválených pro Evropu

b)    Pro označení experimentálních doplňků potravy

 

2) Označení E 1 … se používá pro barviva přírodní i umělá. Umělá jako třeba patentní a brilantní modř (E 131 a E 133) modř patří k těm, které pravděpodobně neprospívají lidskému zdraví a které se vyrábí:

a)    Z ropy

b)    Z uhlí

 

3) Označení E 2 … se používá pro konzervanty a jsou mnohdy důležité, aby se v potravinách nevytvořil botulotoxin. Toto slovo je příbuzné se slovem:

a)    Konzerva

b)    Konzert

 

4) Dříve námořníci konzervovali maso:

a)    Naklepáním

b)    Nasolením

 

5) Kyselina citronová (vitamín C) E 300 má naopak zdravé účinky. Způsobuje to, že ovoce a ovocné výrobky:

a)    Nezhnědnou

b)    Nezvadnou

 

6) Označení E 4… se používá pro zahušťovadla. K nejznámějším patří guarová guma. Najdeš ji:

a)    V nízkotučných jogurtech

b)    Ve žvýkačkách

 

7) Zahuštovadla škroby se přidávají do:

a)    Nízkotučných jogurtů

b)    Tučných jogurtů

 

8) E 6… se používá pro doplňky zvýrazňující chuť. Nejméně vhodný je glutaman sodný (E 621). Přidaný glutaman se objevuje často

a)    ve sladkostech

b)    v kořeněných potravinách

 

9) Označení E 9… náleží sladidlům. Nejméně vhodné jsou ve větších dávkách sacharin, aspartaman a cyklamáty. Najdeš je:

a)    Ve žvýkačkách a light nápojích

b)    V ovocných šťávách a džusech

 

10) Složení výrobků:

a)    Nemá smysl sledovat

b)    Má smysl sledovat

 

Před vyhodnocením pár slov na závěr:

Ať chceme nebo ne, najdeme je téměř všude. V tom, co se skrývá za různými kódy ve složení výrobků na obalech, se mnohdy nevyzná ani dospělý. Ale my už ano, udělali jsme první krok v orientaci v „éčkách“, tak tedy, co již víme:

 

Éčka rozdělujeme na přírodní a umělá. Jsou schválená pro Evropskou unii, přesto je podle původu a  stupně pravděpodobné škodlivosti rozdělujeme na:

- přírodní éčka, tedy přírodní látky, získané přírodní cestou, například E 100 – Kurkumin – přírodní žluť, E 140 – Chlorofyly – přírodní zelená, E 161 c, E 161 d, E 161 e, E 161 f, E 162, E 163, E 166, E 234, E 235, E 236 – kyselina mravenčí, E 260 – kyselina octová, E 261, E 262, E 263, E 296 – kyselina jablečná, E 306, E 307, E 308, E 309, E 317, E 322, E 330 – kyselina citronová, E 334 – kyselina vinná, E 336, E 363 – kyselina jantarová, E 365, E 386, E 406 agar, E 407 a, E 408 pekařské droždí, E409, E 410 -karubin, E 411 – ovesná guma, E 412 – Guma guar, E 413, E 414 – arabská guma, E 415 – xanthan, E 416-E 419, E 420 - sorbitol, E 421 – manitol, E 460 – celulóza, E 574 – kyselina glukonová, E 637, E 901 – včelí vosk, E 902 – vosk candellila, E 903 – karnaubský vosk, E 904 – šelak, E 908 – vosk z rýžových otrub, E 913 – lanolin, E 915 – glycerol, E 941 – dusík, E 942 – oxid dusný, E 948 – kyslík, E 949 – vodík

 

- „polopřírodní“ éčka, tedy látky, vyskytující se v přírodě, ale jsou vyrobeny synteticky E 101 – Riboflavin, E 103, E 106, E 141, E150 – karamel, E 160 a – karoteny, E160 c, d, e, E161 b, f, E164, E 165, E170, E 172, E 181, E 200 – kyselina sorbová, E 265, E 270 – kyselina mléčná, E290 – oxid uhličitý, E 297, E300 – kyselina L-askorbová (vitamín C), E 301-E 304, E 314, E 354, E 359, E 422 – glycerol, E 440 – pektiny, E 442, E 471 – 479, E 481, E 488, E 492-495, E 505, E 551, E 552,E 575-578, E 636,E640-642,E 912, E 938, E 939, E 959,

 

E 500 – uhličitany sodné – neškodné, objevují se v PDP, sušenkách, ale i v syrečku a v některých uzeninách. Používají se jako kypřící látky a pomáhají proti změnám barvy a proti žluknutí potravin.

 

- syntetická éčka bez vedlejších účinků

 

- éčka nevhodná pro děti, alergiky a osoby citlivé na chemii v potravinách

 

- éčka, která pravděpodobně mohou způsobovat stres, hyperaktivitu a alergie

 

- éčka, která pravděpodobně ohrožují zdrav

Tedy všeho s mírou a rozumem, ať je složení toho, co jíš, co nejjednodušší a nejkratší.

 

Řešení  kvízu najdete v tomto příspěvku na závěr a kompletní seznam éček pak na nástěnce před učebnou Chemie. Tak si tam občas zkontroluj, co vlastně jíš

Ale pokud jsi střídal odpovědi a b a b po celou dobu kvízu, jsi na správné cestě, jak se začít orientovat v tom, co jíme.

Vždy se však můžeš ujistit na www.dtest.cz/ecka nebo si  stáhnout do mobilu aplikace dtest, víš, co jíš, nutriatlas nebo éčka idnes.cz

 

 

Řešení kvízu:

1) a 2) b 3)a 4)b 5) a 6) b

 

 

Soubory ke stažení