Rady "naší babi"

Publikoval Petra Wernischová
Datum 14.1.2017
Rady "naší babi"

Sem vkládáme rady a tipy do kuchyně, které jsme získali během sbírání klasických osvědčených  receptů našich babiček a dědečků:)

  Nepřehlédněte a pokud máte nějaké další tipy, posílejte prosím na petra.wernischová@zskunratice.cz

Za tým učitelů i žáků oborového dne Všechny chutě světa děkujeme.

- Když vaříme maso, přidáme pro jeho snazší změknutí do vody  lžičku sody bicarboni.

- Do každého sladkého i slaného těsta přidáme špetku soli, i když se v receptu nepíše.

- Listový salát zůstane křehký, pokud ho uložíme do igelitového pytlíku do ledničky společně s opečeným toustovým chlebem.

- Jahody odšťopkujeme nejsnáze brčkem, kterým zespodu jahody propíchneme a stopku tak vytlačíme

- Domácí ovocný pečený  čaj: Není snad ani jediná domácnost, kde by občas ovoce na míse nebo i ve spíži či sklepě neztratilo svěžest a pozbylo apetitu. Stačí dle množství a druhu pokrájet na malé kousky a na pánvi, v remosce nebo i v troubě upéci, ne na kaši.Kousky musí zůstat znatelné.Přidáme skořici,rozinky, brusinky i lze zázvor. Může se přisladit dle potřeby, nejlépe medem. Směs podle druhu vložíme do sklenice a pak stačí lžíci v hrnku zalít vroucí vodou, přidat i citron a popíjet horké, vlažné i studené.  Při kombinaci ovoce  se meze nekladou a je na každém,  co má k využití.

Při loupání zázvoru zkuste použít místo nože lžičku a slupku jen zlehka seškrabejte. Při tomto šetrném "loupání" zratíte mnohem méně dužiny zázvoru a lžičkou se krásně dostanete i do ohybů zázvoru.