Ohlédnutí za 1. OD Všechny chutě světa aneb kdo šetří, má za jedna

Publikoval Petra Wernischová
Datum 2.12.2018
Ohlédnutí za 1. OD  Všechny chutě světa aneb kdo šetří, má za jedna

Ohlédnutí jste se téměř  všichni   snažili napsat  dle kritérií v portfoliu. Někteří jste v ikoně  Revize, Jazyk v horní liště zapomněli zapnout funkci Kontrola pravopisu a nastavit výchozí jazyk čeština. Zeleně se vám tedy nepodtrhly stylistické chyby( většinou čárky ve větě), červeně hrubé chyby. A tedy jste  odevzdali text s menšími gramatickými, ale především stylistickými chybami.

Napsali jste, co vás  na 1. OD zaujalo, co jsi zažili, co bys rádi někomu vyprávěli, co jste dozvěděli nového, co vás překvapilo v jednotlivých expozicích Zemědělského muzea nebo na Hedvábné stezce Klubu cestovatelů, mnozí jste zkoušeli i nové recepty na taštičky se sýrem a jehněčím masem,  salát tabule, falafel, babaganuš, humus a baklavu. Někteří jste se zkusili zamyslet se i nad tím, proč kuchaři pro náš OD zvlolili jako ochutnávku právě tato jídla, jedná se o libanonskou kuchyni.

Čerpali jste z vlastních zážitků i z webu:

https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy

https://www.hedvabnastezka.cz/klub-cestovatelu-praha/kontakt/

 

- kromě odovědí na otázky v kritériích hodnocení se mnozí v ohlédnutí zamysleli   na touto  otázkou:

 

Kolik utratí měsíčně  rodiny v Česku, Německu, Japonsku a na Mali? Přiřaď k těmto zemím správné sumy: 10000,-Kč, 2600,-, 527,-, 6345,-

90% z Vás odpovědělo správně, tedy : Německo, Česká republika, Japonsko a Mali.

odchylka, kdy někteří tipovali na prvním místě ČR a pak až Německo, byla v zásadě správná, protože výzkum mapuje situaci před dvěma lety a nezohledňuje, že v Čechách ceny potravin  stále rostou.

Takže chvále všem!!

 

 

Více informací o činnosti Musea Mundial (Světového muzea) najdeš v češtině na:

http://www.museomundial.org/cz/home.html

Pokud Tě z jeho činnosti cokoli zaujme, opět napiš do ohlédnutí.

 

 - mnoho o našem tématu se dozvíte v příspěvcích  předešlých ročníků našeho OD

- podívejte se Koření, všechny vůně  světa (v každém z nich je většinou zajímavost ze světa jídla)

https://novaplus.nova.cz/porad/koreni/

 - sledujte i videa Scishow, procvičíte si na nich i AJ

https://videacesky.cz/video/scishow-desiva-pravda-o-bananech

 

- podívejte se na odkaz iniciativy Zachraˇn jídlo, jsou na něm i zajímavé recepty

www.zachranjidlo.cz

- nedaleké Penny má též kampaň proti plýtvání potravinami

https://www.penny.cz/penny-corner/Konecplytvani


I zde najdete nové recepty, stejně jako na  

www.billa.cz

www.kaufland.cz

Kaufland má i svou vlastní  online kuchařku.

Ještě dál se posouvá řetězec Lidl, který má na svých stránkách v sekci Kuchyně Lidlu kromě kuchařské knihy i online kulinářskou akademii s Romanem Paulusem:)

Doporučuji všem!

https://www.lidl.cz/cs/index.htm

 

 

 

 - kdo ještě neodeslal, odešlete  gastronomický kvíz viz odklik níž

Na kvíz se dostanete kliknutím ZDE

Na kvíz si najděte dostatek času, (jeho vyplnění cca 15 min).

Vyplnění je nutné dokončit a odeslat kliknutím na ikonu submit, nelze odpovědi uložit a ke kvízu se vrátit později.

Není na známky, mapuje Vaše znalosti z oblasti gastronomie. Opozdilé luštitele již žádná odměna bohužel nečeká, protože nesplnili ani prodloužený termín.

 

 

 

 

 

 

Pro inspiiraci  RECEPT NA POMAZÁNKU Z ČERVENÉ ŘEPY, RECEPT JSME ZÍSKALI OD ŽÁKYNĚ 6. ROČNÍKU PATRICIE, KTERÁ POMAZÁNKU PŘINESLA JAKO VSTUPENKU v loňském roce a se kterou jsme slavili úspěch na Zahradní slavnosti. DĚKUJEME a doufáme, že na slavnosti opět předvedeme nějaký opravdu podařený, jednoduchý, chutný a zdravý recept z našich lokálních potravin.

Recepty noste na jakýkoli náš oborový den či konzultaci.

 Na ně noste vždy prosím i ŠK a portfolio, které jste obdrželi společně s informacemi na našem 1. setkání.

Zpět k receptu:

 

5 STŘEDNÍCH ČERVENÝCH ŘEP (UVAŘENÝCH, UPEČENÝCH,koupených ve fólii) NASTROUHEJ NA HRUBÉM STRUHADLE

MENŠÍ CIBULI ČI PŮLKU VĚTŠÍ NASTROUHEJ NA JEMNÉM STRUHADLE A SMÍCHEJ S ŘEPOU

PAK JIŽ JEN PŘIDEJ SŮL, PEPŘ A CITRONOVOU ŠŤÁVU A NEŠETŘI S NIMI, ALE ZAS TO NEPŘESOL, MUSÍŠ POSTUPNĚ A OCHUTNÁVAT (PŘESNÉ MNOŽSTVÍ NENÍ ZNÁMO, ZÁLEŽÍ NA TOBĚ, JAK POMAZÁNKU DOCHUTÍŠ)

NA ZÁVĚR PŘIDEJ ZÁLIVKU Z ZAKYSANÉ SMETANY ČI JOGURTU, DO KTERÝCH PŘIDEJ MAJOLKU 

A PAK JŽ JEN PODÁVEJ S ČERSTVÝM CHLEBEM, s topinkami, S KUKUŘIČNÝM SNACKEM ČI TORTILA CHIPSY NEBO JAKO DIP K JINÉ ZELENINĚ (MY VYZKOUŠELI BROKOLICI)

 

Na přání ještě vychytaný recept na makovec bez mouky, tedy bez lepkku:

4 vejce

1/2 másla

3 lžíce citronové šťávy

120 gr moučkového cukru (lze sehnat i třtinový)

200gr mletého máku

2 jahodvé výživy

Rozpustíme máslo- žloutky utřeme s cukrem a citonovou šťávou a přidáme máslo.

pak přidáme mák a lehce vmícháme jahodovou výživu či tekutější marmeládu a sníh.

Pečeme na 170  stupňů cca 25 minut.

lze podávat s marmeládou a zakysanou smetanou či s citronovou polevou nebo jen tak:)

 

Na další  společně strávené dny plné objevování a ochutnávání

 

se těší

Petra Wernischová a Linda Tagwerkerová

 

a doufáme i ve spolupráci s Alenou Fáčkovou